Saturday, 23 March 2013

Diploma di mana? Yuran semester terendah?

Assalamualaikum & salam sejahtera..hi semua,sihat ke?

Kali ni khas untuk adik-adik ku sayang yang baru lepas SPM..masih x tau nk belajar di mana? x tau nk apply IPT atau kolej ape? haaa ni kak faten nk share sikit mengenai KPM..mesti korang x tau kn KPM ni ape.. KPM ni akronim untuk Kolej Profesional MARA..



sebagai salah sorang student KPM, akak nk kongsi sikit pengalaman sepanjang 3 tahun belajar di KPM Bandar Melaka (KPMBM)..adik2 mostly ade fb kan so adik2 boleh la tgk facebook KPMBM

haa jgn x percaya okehh..ni senior akak dlu..abg shahrul


yuran semester mmg murah jika dibandingkan dengan mne2 IPT atau kolej, selain itu adik2 juga diberikan elaun bulanan tau..asrama pun disediakan..orang ckp selalunya semester 1 dan 2 je dpt duduk asram kan,alhamdulillah akak dpt duduk asrama sampai semester 5..adik2 boleh mohon asrama walaupun da sem 5 tau..asalkan ikut peraturan yg ditetapkan & ada kekosongan..

pensyarah2 dkt sini pun best,sporting & mereka anggap kite macam anak atau adik2 mereka sendiri..jika adik2 ada masalah mengenai pelajaran ke atau masalah kemudahan/pengangkutan adik2 boleh buat aduan dkt mentor adik2 atau pd Majlis Perwakilan Pelajar atau pd admin kolej..

ni akak bagi nama2 KPM ye

Kolej Profesional MARA Seri Iskandar
Kolej Profesional MARA Indera Mahkota
Kolej Profesional MARA Beranang
Kolej Profesional MARA Bandar Melaka
Kolej Profesional MARA Ayer Molek
Kolej Profesional MARA Bandar Penawar

adik2 boleh terus ke laman web UPIM untuk daftar secara online.. permohonan online akan ditutup pada 7 April 2013 jadi CEPAT, CEPAT, CEPAT isi borang ye adik2 ku sayang..

diploma yang ditawarkan adalah
1) Diploma In Accountancy (DIA)
2) Diploma In Business Studies (DBS)
3) Diploma in Agro-Business (DAB)
4) Diploma In Entrepreneurship (DEn)
5) Diploma In English Communication (DEC)
6) Diploma in Computer Networking (DCN)
7) Diploma in Integrated Logistics Management (DLM)
8) Diploma In International Business (DIB)
9) Diploma In Islamic Banking and Finance (DBF)
10) Diploma In Business & Digital Creative Media Production ( DDC )

untuk tahu lebih lanjut mengenai maklumat program diploma adik2 boleh tgk dkt upim ye :) belajar rajin2 boleh terbang ke Australia ke UK ke Jrdan ke.. =)

Utusan Malaysia 23hb. Mac, 2013 halaman 35.

selamat melanjutkan pelajaran ye adik2 :) semoga ketemu lg insyaAllah..jaga diri semua..

118 comments:

  1. Akak, macam mana nak sambung degree lepas habis belajar dip in integrated Logistics Management?
    Bolek ke sambung degree? Peluang kerjaya?
    Macam mana nak berpeluang ke luar negara?

    sorry banyak persoalan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. maaf ye akak baru je perasan soalan adik.. adik boleh check kt sini
      http://www.unikl.edu.my/index.php/programmes/programmes-by-campus/739-universiti-kuala-lumpur-malaysian-institute-of-industrial-technology
      UniKL ada sediakan degree dlm bidang adik :) kalau cgpa adik above 3.7 adik boleh try mohon biasiswa dri MARA untuk melanjutkan pelajaran ke luar negara :)

      Delete
    2. Graduan program ini berpeluang menjawat jawatan sebagai Supply Chain Executives/Officers,
      Logistics Executives /Officers, Purchasing Executives/officers, Warehouse Executives/Officers,
      Transport Executives/Officers, Production Executives/Officers, Freight Operation
      Executives/Officers, Distribution Centre Executives/Officers, Logistics Analyst, Logistics
      Executives/Officers, Supply chain Analyst, Quality Assurance Executives/Officers, Logistics
      planner, Transport Planner, Production planner, Inventory Control Executive
      di sektor awam dan swasta - sumber dari http://www.polinilai.edu.my/index.php?option=com_content&view=article&id=131&Itemid=164

      Delete
    3. adik boleh check kt sini juga :)
      http://ir.fsksm.utm.my/2372/

      Delete
    4. Hi Faten,

      Apa khabar. auntie nak Tanya apakah subject yg diajar di Diploma Islamic Banking & Finance. Anak auntie akak masuk KPMBM 1 July 2014.

      Delete
    5. Saya pun dpt islamic banking and finance kat kpmbm . Huhu . Aunty boleh buka link upim ..kat situ boleh tengok apa yg kena belajar nanti . *saya tolong jawabkan yer* :)

      Delete
  2. Salam akak, saya nak tanya, sebelum ni akak belajar di KPM mana, dan course apa ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam :) sebelum ni akak belajar di KPM Bandar Melaka course dip Islamic banking & finance :)

      Delete
    2. Oh, saya dapat Dip. Entrepreneurship kat situ jugak kak :) Dah bayar duit pengesahan pendaftaran pun. Masalahnya kak, saya nak cari senior atau ex senior yang belajar course yang sama, nak tanya pengalaman dan lain lain. Tapi tak jumpa :/

      Delete
    3. ohh..adik boleh add fb akak..takpun adik bg link fb adik..nnti akak add n kenalkan dgn senior yg amik course entrepreneur :)

      Delete
    4. This comment has been removed by the author.

      Delete
    5. kak faten nabila sorry kalau tanya ye, what's ur spm result? sy lepasan spm 2013 pun apply course dip islamic banking & finance tu. Sy tkut saya tak layak dapat hm.

      Delete
    6. spm akak dpt 2A je hihi tu pun bm n seni..eng dpt b, maths dpt d je :)
      emm akak x tau la course apa yg kena interview,,tp dip islamic banking & finance x de pun kena interview :) insyaAllah kalau ade kekosongan insyaAllah syafiqah dpt masuk :)

      Delete
    7. This comment has been removed by the author.

      Delete
    8. yup sure bolehh..nnti akak add atikah n bg link kwn2 akak yg amin dip entrepreneurship (den) :) kiteorg panggil den je hehe

      Delete
  3. Salam kak..saya nak tanya akak duduk asrama masa study dekat KPM Bandar Melaka kan..saya nak tau mcm mana asramanya..satu bilik ada berapa orang..saya dapat sambung belajar dekat sana soo nak tau serba sedikit..lagi satu jauh tak asrama dengan tempat belajar?

    sorry akak banyak tanya

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumussalam azira :) maaf akak baru perasan soalan zira..asrama KPM bandar melaka dkt taman perumahan dan asrama tu rumah 2 tingkat..bilik bawah 6 orang sebab luas..bilik atas depan 4 orng bilik atas belakang 4 org..klu jln kaki dri sarama ke kolej mmg jauh :) tp jgn risau,kolej mmg sediakan bas :) nnti time minggu misra (minggu suai kenal) akan diberi taklimat mengenai pengangkutan..jgn risau dear :) senior & pensyarah semua baik2 & best :) selamat menjadi warga KPMBM :)

      Delete
  4. Akak nak tanya . Rabu ni saya dah gerak kpm bandar melaka . Saya ambik pip dulu lepas tu fikir nak ambik islamic banking . Nanti asrama macam mana ? Nanti saya duduk sekali dgn pelajar pip jugak ke ? Dia ada kemudahan apa lagi dekat dalam rumah ye ? Sorry banyak tanya

    ReplyDelete
    Replies
    1. klu adik amik pip, adik akan dduk 1 umah dgn pip..klu adik amik islamic banking adik akan dduk 1 umah dgn bdak islamic banking..dlm rumah ade meja study, katil, tilam, locker, rak kasut, meja pantry.. :)xpe dik :) sorry lmbt reply

      Delete
  5. Akak, saya farah yang kat atas tu. And dah masuk pun KPM Melaka ni. Nak add fb akak tapi akak dah remove link tu. Saya pun dah lama tak bukak blog akak. Akak boleh add saya tak, https://www.facebook.com/wfarah.najiba

    ReplyDelete
    Replies
    1. sory adik..akak bru sempat tgk comment n tgk blog..ok akak add adik ye :)ni fb akak https://www.facebook.com/nabilafaten
      akak dah add..nnti approve ye :) terima kasih

      Delete
  6. salam... sy faez.. sy nk tye.. lepasan diploma in islamic banking banking ni ad pluang ke nk smbng degree?? klau nk smbng blh ke dkt ipta?? lpas tu subjek die ssah x? blh ke klau kite nk frther stdy kt luar ngara?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam faez..ada dan banyak peluang untuk sambung degree sama ada di IPTA mahupun IPTS..ok nnti akak buat entry mengenai subjek2 yg perlu belajar selama 3 tahun..kalau adik nk sambung ke luar negara pun boleh..kwn akak 2 org dpt sambung di UK..senior akak pun ada sorg dpt UK..ada juga senior akak dlm 5-7 org dpt sambung di australia..tp pointer kena 3.75 - 4.00 DAN lulus interview MARA

      Delete
    2. uk kak .. tq ea.. sy da add fb akak.. nnti approve ek.. bnyk lgi yg sy nk tye.. hee

      Delete
  7. Salam Faten. Nak tanya skit.

    1) Kalau dah habis buat diploma dan nak sambung buat degree. Berapa tahun kena buat degree tu? 4 tahun ke macam normal atau dia boleh transfer kredit jadi buat degree pendek skit (mungkin MARA ada arrangement utk certain ipta/ipts)

    2) Kalau CGPA 3.7 above memang ada peluang ke sambung buat degree di overseas?

    3) Kalau di overseas buat degree berapa tahun?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam, maaf lambat reply..baru hari ni buka blog & email..

      1) bergantung pd IPTA/IPTS sbb ada 3 tahun, ada 4 tahun..boleh transfer credit juga :) mostly pelajar kpm masuk UniKL

      2) ada..MARA akan bg surat untuk interview dlu..klu pass interview kena amik IELTS..pass IELTS MARA akan hantar overseas

      3) 2 tahun

      boleh add fb faten x?nnti faten bg link fb kan2 yg dpt study overseas..insyaAllah dieorg boleh terangkan dgn lebih details :)

      Delete
  8. Salam Faten.

    Di KPM Bandar Melaka ada ke program MARA utk SPC Mara? (Skim Pelajar Cemerlang) - khas utk pelajar MRSM

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam..sye bukan exMRSM tp start tahun lepas ada pelajar MRSM lepasan spm yg belum dpt result spm dpt masuk KPM Bandar Melaka..untuk lebih details boleh tanya http://azimahshukor.blogspot.com sbb die salah seorang exMRSM yg dpt masuk kpmbm sebelum dpt result spm :)

      Delete
  9. Salam, nak tanya. KPM Bandar Melaka dengan KPM Ayer Molek lain2 ke? Zalina

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam Zalina :)

      lain..KPM Bandar Melaka dkt bandar, KPM Ayer Molek dkt tiang dua..course yg ditawarkan pun lain..dkt KPM Bandar Melaka, Dip. in Islamic Banking & Finance dan Dip. In Entrepreneurship..di KPM Ayer Molek, Dip. in Acconting dan Dip. in Business

      Delete
  10. Salam..
    akak bukan ex mrsm kan? So mcm mne ehh akak mohon utk ke kpm? Under scholarship mara ke yayasan ke or persendirian? And akak intake ble ye? Mksdnye intake januari or jun/julai?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam..maaf ye lambat reply,akak busy kerja skrg..akak mohon melalui upim online..adik boleh tgk dkt web upim ni http://apponline.mara.gov.my/upimonline/
      kpm under scholarship mara,jgn risau :) semua yg belajar dkt kpm semua dpt elaun setiap bulan..intake jan dah tutup rasenya..so adik kena tunggu jun nnti la untuk intake julai..tp rajin2 la bkak upim online..ataupun klu adik nk masuk untuk intake januari,adik boleh pergi pejabat mara yg terdekat dan tanya mereka ade kosong lg tak.. :)

      Delete
    2. akak intake julai 2010 :) dah habis pun heee :)

      Delete
    3. dapat elaun tiap bulan tapi nanti dah habis dip kena ganti balik duit tu ke?

      Delete
    4. tak perlu bayar semula elaun tiap2 bulan tu..kira mcm biasiswa la :)

      Delete
  11. Assalamualaikum kak, saya ajiera, bulan Jan 2014 iaitu 7/1/14 saya akan melaporkan diri dkt KPMBM dlm course Islamic banking and finance. Hmm..nak tanya ni,

    1) Kalau lepas dip and then nak sambung degree, IPTA mana ye yg ada course mcm DBF?

    2) Kalau nak fly overseas, kena sambung degree dulu ke or diploma pon dah boleh pergi oversea?

    3) Dekat KPMBM ada JPAM, selain tu?

    Terima kasih.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam ajiera..ohh ya??tahniah ye :) belajar rajin2 ok :)

      1) antara IPTA yang Ade course Islamic Finance; Unisza, UMK, UiTM, UMS, UIA

      2) Nak sambung degree dkt overseas dah ada diploma pun dah boleh..tapi pointer kena bagus baru mara hantar pi overseas dan ada IELTS..kena lulus interview mara :)

      3) Yup,,dekat KPMBM ada JPAM je :)

      Sama2 :)

      Delete
  12. Saya yang ajiera tadi, kalau boleh saya nak Facebook akak boleh tak? Lagipon akak ni nak dikatakan senior dlm course Islamic banking and finance. Senang nanti nak berhubung dgn akak.. Terima kasih. Heee

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh je tapi nanti anta msg dulu dkt inbox bg tau nama adik ye :) Fb: nur faten nabila/www.facebook.com/nabilafaten

      Delete
  13. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  14. assalamualaikum kak. sye student kpm ayer molek ambk DIA .so nk tw klu nk wt degree kt u mlysia ni brape thn? even da transfer credit pon..satu lg. klu dpt wt degree kt lua just 2 thn eh? sbb akk ad wt entry komen psl prtnyaan srng ni kt blog akk.n ssh nk nk dpt tmpt kt u dlm mlysia ni tok degree? sbb sye dpt tw student ni kne dpt 3.7 above bru selamat nk dpt pluang degree kt u mlysia sbb rmai competitor..

    ReplyDelete
    Replies
    1. waaaikumussalam.. degree kt malaysia bergantung kita masuk universiti mana sebabnya lain universiti lain tempoh pengajian..tapi around 3-4 years..kalau transfer credit dri 3 tahun mungkin jadi 2 1/2 tahun...yup kalau luar negara 2 tahun je insyaAllah..ikut rezeki kita dik..kadang2 pointer tinggi pun x menjamin kita masuk u..tp bukan bermakna akak suruh dpt pointer rendah2 :) yakin pada diri kita, usaha, kena apply banyak2 universiti

      Delete
  15. assalamualaikum akak saya nk tnye dekat kpm ayer molek boleh buka buku akaun apa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam dik..bank rakyat atau cimb :)

      Delete
  16. Assalamualaikum, sy ada bnyk soalan nk tnya regarding this matter, boleh sy tau fb awk?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam, www.facebook.com/nabilafaten , tolong pm dulu ye terima kasih

      Delete
  17. Course Computer Networking berapa eh kak ? boleh tolong check kan ? saya cari tak jumpa la dekat KPM website . Thnx alot

    ReplyDelete
    Replies
    1. berapa ape ye maksud adik?yuran ke atau kelayakan untuk apply?

      Delete
    2. kalau untuk syarat kelayakan adik boleh tgk dekat sini ye :) Diploma semua course 3 tahun kalau Foundation & Higher National Diploma 3 1/2 tahun
      http://apponline.mara.gov.my/upimonline/syarat_kemasukan/KPM.pdf

      Delete
  18. Salam akak, berapa kos setiap sem and berape elaun kpm sediakan setiap student ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam..yuran utnuk setiap sem untuk bayar dekat MARA ikut semester..rate dlm RM180-RM250 (kalau akak tak silap)..kemudian dekat kolej nnti kena bayar bawah RM200 ikut semester juga (kalau tak silap) hehe..elaun bulan 1-4 RM300 sebulan, bulan 5 & 6 RM150 sebulan, bulan 7-10 RM300 sebulan dan bulan 11 & 12 RM150 sebulan :)

      Delete
  19. Assalamualaikum kak..saya bru mohon utk sesi ambilan Julai..Saya nak tnye, kpm ini ada pinjaman mcm ptptn @ mara ke ? pastu saya x berapa paham tentang jumlah bayaran yg perlu dibayar setiap sem???

    tu saja kak..sorry byk tnye..doakan saya dapat..Amin =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam..ohh ya??insyaAllah dapat :) KPM xde pinjaman TAPI mara akan bg elaun sara diri setiap bulan..tak perlu bayar semula kat mara :D setiap sem kite kena bayar yuran kt pejabat mara dl RM300 ke bawah..nnti dieorg bg resit..resit tu kena simpan n bawa masa hari pendaftaran DAN pastikan fotostat resit tu ye :D no need to worry, bila nk masuk sem baru KPM akan hantar surat kt umah..dlm surat tu ade tulis yuran yg kite perlu bayar di pejabat mara dan di kolej okehh :D Aminnn insyaAllah :D

      Delete
    2. oke...terima kasih kak....Amin..harap2 saya dpt... =)

      Delete
    3. Assalamualaikum kak.... kwn saya ade ckp bile masok kpm nie kene dptkn pointer 3.5 above setiap sem..betol ke kak???

      Delete
    4. Waalaikumussalam dik..heee yeke?kalau nk dpt anugerah setiap sem kena la dpt 3.5 n above..cgpa minimum 2.00 kalau bawah 2.00 ditamatkan pengajian..kalau 2 sem berturut dpt 2.00 dpt amaran klu x silap..akak tak ingat..tp nk result cantik n mudah masuk IPTA kena la dpt 3.5 n above :)

      Delete
  20. assalam akak ... saya baru nak apply kat KPM tuk Diploma in Computer Networking .. pendapat akak laa ... bidang ni bagus tak kalau nak minta krje nnti ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam..hehe..akak x sure la dik sbb akak amik Diploma in Islamic Banking & Finance..bidang ape pun yg kite ceburi bukan senang kan..klu nk senang duduk umah goyang kaki jela kot hehe..apa pun, kite kena belajar bersungguh-sungguh, bukan belajar untuk pass exam je..practical tu yg paling penting :) sekarang peluang pekerjaan pun terhad, kite kena bersaing dengan ramai org..jadi penting untuk kite tau & dpt aplikasikan ape yg kite belajar tu..all the best ye dik :)

      Delete
  21. Akak belajar islamic banking kan ? Dia punya subject tough tak ? akak ada belajar foreign language ker kat sana macam arabic ker because akak kan ambik islamic banking. then nak tanya kat sana makan minum mara tanggung ker or kena beli makan sendiri ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup, akak belajar Islamic banking..tough jugak la, apa2 yg kite belajar xde yg senang kan dik :) 3rd language Mandarin..mkn minum sendiri tanggung sbb mara da bg elaun sara diri rm300 sebulan :)

      Delete
    2. mmg tiap2 bln dpt rm300 ke.??

      Delete
    3. elaun bulan 1-4 RM300 sebulan, bulan 5 & 6 RM150 sebulan, bulan 7-10 RM300 sebulan dan bulan 11 & 12 RM150 sebulan :)

      Delete
    4. akaq,,kpm beranang ni dekat x dgn bandar.??

      Delete
    5. ermm aka x sure la dik..klu x silap akak kpm beranang da nk ke kajang..klu mcm nk pi kedai mkn dkt la..kpm beranang ni besar..kolej dgn asrama dkt je dlm 1 kawasan

      Delete
    6. salam kak.mcm mana nk apply pip.blh isi online ye ke.pip ni ada di kpm mane lagi..tq

      Delete
    7. waalaikumussalam..akak x sure la dik, yg akak tau kpm bandar melaka dgn bandar penawar johor..isi online juga kalau akak tak silap :)

      Delete
  22. salam akak nk tnye klu sya nak ambk pip asrama disediakan ke??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam dik..kalau amik PIP pun asrama disediakan cuma akak tak tau elaun untuk PIP bpe sebulan :)

      Delete
  23. Salam kak Faten Nabila.sy pljr lepasan SPM13.Ign btnya bbrapa soalan kpd k.Faten.Antrany:-
    1.Bagaimana sy nk memohn prgrm PIP ni?
    2.Borngnya bleh didapati dimana?
    3.bleh bgi link dy x ?
    #i hope u can help me ! #

    Wsalam

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam..untuk permohonan PIP akak x sure la dik..cuba adik tgk dkt link ni http://apponline.mara.gov.my/upimonline/
      maaf ye mungkin adik boleh baca komen2 sebelum ni..kalau tak silap akak ada ex student PIP kat komen atas2 ni..cuba adik tnya kat die..akak memang tak tahu sgt pasal PIP..or apa kata adik pi terus ke pejabat MARA yg terdekat dgn adik :)

      Delete
  24. saya dah mohom upim tu, ada ke course yang di interview?

    ReplyDelete
    Replies
    1. spm akak dpt 2A je hihi tu pun bm n seni..eng dpt b, maths dpt d je :)

      Delete
  25. salam akak , nak tanya sikit . kalau dip in entrepreneurship , kena tau pasal akaun ke ? sbb sye tak ambil subjek akaun pun .

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumussalam..hehe tak ada basic akaun pun takpe sbb nnti adik akan belajar juga basic account :) even kalau adik ada basic account pun adik akan belajar semula :)

      Delete
    2. farra.. sy pon dapat kos sama mcm awak utk intake julai :) boleh add fb sy tak? mungkin boleh jd housemate? https://www.facebook.com/syana.najwa

      Delete
  26. kak.. sye nk buat prmhonan nnti.. tapi kawn sye nk join skli.. cume cunfuse sbb dy warganegra tpi ayah pkai ic n ibu pkai pasport.. latar belakang dy penting ke tyk masuk at sini ? tq

    ReplyDelete
  27. kak sye nk buat prmohonan nnti.. tapi kawn nk join sekali.. dy wargenra tapi bapa pkai ic n ibu pasport.. latr belakang penting ke nk masuk at situ.. bile intake lagi ek ? TQ

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumussalam :) i'm not sure tp ada sorg kwn akak ni pun sama situasi mcm kwn adik..n die dpt masuk KPM :) so akak rasa salah sorg dari ibu atau ayah kena warganegara la :) n die pun kena warganegara la :) adik kena tunggu bulan 12 baru boleh mohon untuk intake januari sbb KPM ada dua intake je..intake januari dgn intake julai :)

      Delete
  28. Assalammualaikum akak , saya nk tnya klau dh hbis buat diploma dkt kpm..untuk msuk ipta untk program ijzah, kita kna apply upu balik ke?mara akn still tanggung kita bljar ke even dkt IPTA sbb so far saya tau MARA x taja ipta dah?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam :) untuk sambung degree adik kalau adik nak masuk IPTA adik kena mohon upu :) kalau nk masuk ipts adik mohon dkt portal ipts tersebut..kalau ipta mara tak tanggung tp mungkin adik boleh cuba mohon..kalau rezeki adik kan alhamdulillah..tp selalunya mara bg pinjaman untuk ipts..kalau adik nk masuk ipta adik cuba la mohon JPA atau biasiswa Bank Rakyat etc..skrg kan banyak biasiswa tp result kena 3.5 above la :)

      Delete
    2. Oh begitu :) akak sambung degree di mana ya? Klau sambung degree berapa tahun ya?:)...Saya ada mohon kpm tapi tak dapat , result spm saya 7A2C :(

      Delete
    3. akak sekarang dekat unikl..depends course apa yg adik amik n ikut ipt mana yg adik masuk..klu mck dip buat islamic banking n finance then sambung degree dkt unikl 3 tahun tp boleh kurang jd 2 tahun setengah atau 2 tahun..klu masuk uia 4 tahun..adik ada mohon upu x?

      Delete
  29. Assalammualaikum kak. Saya danis. Pelajar lepasan spm. Nak tnya perbelanjaan kat sana membebankan tak? Mksud saya elaun yang bulanan yg diberi cukup tak untuk sebulan termasuk perbelanjaan untuk nak study.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam danis :) adik dpt kpm mane? kalau dpt yg dkt bandar mungkin la makan minum mahal sikit..dulu akak dpt elaun rm265 je sebulan..skrg da naik jd rm300 sebulan..kdg2 tu x cukup juga la,nak beli buku,print nota assignment semua kan..kalau boleh parents bg sikit duit belanja :) tp insyaAllah kalau pandai savings insyaAllah cukup :)

      Delete
  30. Salam kak .Sy pon dpt KPM . Just nak tanye , mmg MARA akan tanggung terus yuran pgajian kite ke ? so , elaun yg diberi tuk byr makan minum n kperluan diri sdiri je ke ? ke perlu diguna utk pengajian kt sane juga ?mohon penerangan , tq :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam,tahniah ye :) yup2..MARA yang tanggung yuran and tak perlu bayar semula..elaun yg diberi tu untuk makan minum kita n untuk kita print nota, assignment semua :)

      Delete
  31. Assalamualaikum Kak Faten , saya pun dapat KPM tp dekat Seri Iskandar.. sy dpt course Diploma in International Business.. saya teringin nak tahu macam mana course ni tp tk jumpa pn kt google.. hehe :(
    lagi satu saya nak tny , kalau kita buat pengesahan untuk pergi , tp kita tak pergi boleh ke ?
    terima kasih , jzkk :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam dik..maaf ye lambat reply..hihi akak pun x sure,mungkin adik boleh tgk dkt UPIM atau link ni http://apponline.mara.gov.my/upimonline/maklumat_program/MaklumatprogramKPM.pdf
      kalau da buat pengesahan tp x nk pergi, boleh tp sayang la tak pi, duit burn la huhu..maaf ye lambat sgt reply..harap akak menjawab soalan adik..sama2 :)

      Delete
  32. As-salam...
    Kak, tumpang tanya skit,
    Saya Faiz, lepasan SPM2013...
    saya nak tanya beberapa soalan boleh x?

    (1) saya dapat tawaran di KPM Indera Mahkota, Diploma In Business & Digital Creative Media Production ( DDC )... Daripada gayanya saya tengok mcm kena ada pengetahuan dalam seni dan akaun / perdagangan... Saya dari aliran sains dan x ambik pun akaun... Kalu seni tu, asas lukisan pun x tahu... apa pandangan kak?

    (2) Course ni blh sambung oversea x? Kalu blh sambung oversea, kita dpt tentukan destinasi pembelajaran kita atau pihak penaja yg tentukan? Bagaimana untuk mendapatkan penaja? Adakah saya perlu mendapatkan pointer 3.7 ke atas?

    (3) Saya sudah membuat pengesahan pada KPM, tetapi sekarang saya baru mendaftar dalam form 6... Entah mengapa, tiba2 je berubah hati nak masuk KPM, mungkin sbb bidang yg ditawarkan adalah bidang yg diminati walaupun tidak mempunyai bakat... adakah pengesahan saya di KPM tidak sah jika saya mendaftar dlm form 6...

    Minta tlg pandangan kak...
    Maaf jika soalan ini mengganggu...
    Terima kasih...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam faiz :)

      1) even takda basic lukisan ataupun akaun, kalau rasa yakin nak belajar something new dan berminat..insyaAllah takda yang mustahil :) kalau tanya pandangan akak pun akak tak kenal faiz, faiz yg kenal diri faiz..bincang dengan family dan kauselor sekolah faiz :) istikharah, minta pd Allah :) bg akak, tak rugi kita belajar sesuatu yg baru :)

      2) insyaAllah kalau belajar under KPM boleh sambung oversea..destinasi belajar tu mungkin MARA yg tentukan, akak tak pasti..yup,sebolehnya 3.7 ke atas..3.65 ke atas pun mungkin boleh :)

      3) hihi if adik nk daftar KPM boleh je walaupun adik dah mendaftar form 6..takda kaitan pun :)

      akak minta maaf sgt sbb lmbt reply..nk direct boleh email akak dkt nabilafaten@gmail.com atau inbox dkt www.facebook.com/nabilafaten
      maaf sgt2 ye sbb lambat sgt reply, harap akak menjawab soalan faiz :)

      Delete
    2. ohh ya..kalau faiz belajar dkt KPM, MARA yg jd penaja faiz sampai la faiz nk belajar oversea :) kalau x belajar under MARA kena la apply MARA atau JPA atau apa2 syarikat atau bank yang menawarkan biasiswa :)

      Delete
  33. AsSalamualaikum Kak Faten..

    Saya Farah... nak minta pandangan/pendapat kak faten. SPM tahun 2013 saya dapat 8A dari sekolah (p) sri aman, PJ. Saya dpt tawaran drp...
    1) Matrik, kampus changlun @ asasi in accountancy
    2) UPU @ UiTM, kampus Sri Iskandar, Tapah @ Dip in accountancy @ 2.5 tahun
    3) KPM, kampus branang kampus @ Dip in Accountancy @ 3 tahun
    4) UiTM, kampus Shah Alam @ CAT-ACCA @ 1.5 & 3 myb?
    persoalannya saya tak tahu nak pilih yang mana sekiranya saya menolak tawaran CAT-ACCA (ramai yg beritahu CAT-ACCA course yg agak susah). Untuk lebih selamat saya rasa dip > degree > ACCA atau matrik > degree > ACCA @ terpaksa memohon UPU sekali lagi jika memilih matrik :( memandangkan kaedah tu adalah lebih selamat dan selesa.. saya perlu buat pilihan utk melanjutkn pelajaran di UiTM atau KPM... harap Kak Faten atau sesiapa saja dpt membantu... apa kelebihan/kekurangan belajar di UiTM/KPM.. terima kasih

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam Farah :)

      tahniah ye :) CAT-ACCA course yg melayakkan farah jd akauntan profesional dan pastinya agak susah..actually kalau farah buat asasi bila sambung degree farah tak boleh transfer credit untuk pendekkan masa belajar..kalau farah amik dip dan untuk transfer credit, subject yg nk transfer tu kena B ke atas kalau IPTA..dan boleh pendekkan masa belajar tp kan sebenarnya lebih kurang je..kalau farah masuk UiTM untuk degree farah boleh terus sambung dkt UiTM.kalau KPM pun boleh mohon IPTA tp pointer kena 2.5 ke atas ikut course..kalau dip dkt KPM farah x perlu buat pinjaman PTPTN sbb semuanya MARA tanggung, belajar free je best kan hihi..kalau dip dkt UiTM farah boleh pinjam PTPTN n kena dapatkan 3.7 ke atas maybe baru tak payah bayar..nnti degree nk kena pinjam PTPTN lg kann..bg akak,masuk KPM..tp ikut farah nk masuk mana :) sbb dip dkt KPM or UiTM lebih kurang je..yg beza kena bayar semula atau tak..akak tak tau suasana belajar dkt UiTM macam mana..tp akak suka dan selesa belajar dkt KPM..pensyarah sgt2 friendly,kdg2 rasa mcm kt sekolah pun ada hihi..x stress sgt suasana belajar kt KPM..maaf ye balas lambat..anything just email dkt nabilafaten@gmail.com atau pm dkt www.facebook.com/nabilafaten

      Delete
    2. Wah Farah!!! awak masuk KPM beranang ke?? Klau awak masuk KPM tu kite same course la... Jadi awak dh buat pilihan??

      Delete
  34. Salaam Kak faten.entry akak sgt mmbntu.sy ad mohon upim tp x dpt.dah rayuan n skarang tgh tunggu rayuan tu.harapnye dpt lah.sy mohon kos same ngan akak ni then nk tye laa cket ssh ke x kos Islamic banking ni? Pastu akak slalu dpt pointer brape? He he.- tyma ;)

    ReplyDelete
  35. Assalamualaikum
    saya nabila dapat juga tawaran di KPM di Indra Mahkota Kuantan Pahang kursus Dip In Eglish Com... Nak tanya susah ke kusus tersebut. dan nak tanya kalau akak tau bidang Dip in Englisg Com luas ke bidang pekerjaan nya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya pun dapat dip in english communication. awak dah sahkan ke? tak silap saya boleh kerja sebagai Human Resource , pegawai tadbir diplomat.

      Delete
    2. Waalaikumussalam..hi adik2 semua..akak minta maaf ye akak tak tahu sgt mengenai course yg adik amik tu..boleh tak add akak dkt www.facebook.com/nabilafaten n msg akak kt fb ckp nk akak add masuk grou[ unite kpm..please msg dulu ye..nnti akak tak tahu adik2 nk apa..dlm group tu semua kpm ada n ramai senior dri semua kpm..adik boleh tanya mcm2 soalan mengenai kpm yg adik2 dpt :)

      Delete
  36. Salam kenal dari Setiausaha Agung Majlis Perwakilan Pelajar KPM Bandar Penawar sesi 2014.

    Kepada adik-adik yang dapat sambung belajar ke KPM Bandar Penawar, mailah singgah blog saya.

    http://syahmizaludin.blogspot.com/2014/05/pengenalan-kolej-profesional-mara.html?m=1

    ReplyDelete
  37. Kak Faten Nabila...Kalaulah semua alumni bertindak macam akan, alangkah bagusnya... :)

    Mudah pelajar bertanya dan dapat kenal serba sedikit tentang kolej kita sebelum melangkah masuk sebagai pelajar KPM.

    Salam KPM Bandar Penawar here! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. err akak rasa ramai je alumni kpm yg ada blog n cerita mengenai kpm,pengalaman 3 tahun belajar di kpm.. :) akak just share pengalaman akak..kpm memang best kann..belajar rajin2 oke :)

      Delete
  38. salam akak, saya akan mendaftar KPMIM bulan Julai ni untuk course Diploma in English Communication. Cuma nak tanya apa beza dengan diploma cemerlang MARA dengan diploma biasa? saya dapat diploma cemerlang sebab saya mohon dengan program cemerlang lepasan spm Mara bukan dari portal upim. Boleh email saya, auni_bella@yahoo.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumussalam..adik mesti ex mrsm kan?yg ni akak tak sure..nnti akak bg email adik dkt ex mrsm yg masuk kpm..ni link fb ex mrsm https://www.facebook.com/mohammadsaiful.abdulkarim?fref=ts
      sorry sbb x jumpa ex mrsm yg perempuan..blog die pun akak tak ingat..

      Delete
  39. salam akak, nak tanya cara pemakaian dekat kpmbm ni macam mana? boleh pakai shawl ke? jubah boleh pakai ke? and kalau nak outing bebas ke? and boleh outing tiap2 minggu ke? sorry banyak sangat tanya, terima kasih kak :)

    ReplyDelete
  40. Salam akak boleh kah, nak tukar course selepas kita lapor diri nanti.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak boleh sbb sebarang pertukaran kursus tidak akan dilayan.

      Delete
  41. assalamualaikum akak, saya akan masuk kpm beranang intake julai ni dan course saya ialah diploma in business studies. ada tak sesape kawan akak yg ambil course yg sama dgn saya? saya nak tahu dgn lebih lanjut berkenaan dgn course ni. harap akak boleh tolong bagi saya email atau fb diorang. terima kasih :) -fiya-

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalamualaikum fiya,saya farah.saya pon akan masuk kpm beranang intake julai dan amik course diploma in business studies

      Delete
  42. Assalamualaikum

    1) saya nk tahu tahun kedua kena duk luar asrama ke dan susah ke untuk dapat peluang kekosongan asrama. Saya akan masuk kpm ayer molek melaka bulan julai ni dan mengambil course diploma in business studies

    2) sekiranya kena duk luar asrama susah ke untuk dapat penginapan dan pengangkutan ni yang merisaukan saya

    maaf kerana banyak pertanyaan

    ReplyDelete
  43. Salam..nk tnye brape org sbilik dlm asrama tuh?dan apa kemudahan die bagi slain katil..meja study tu ade x?klau ade, saiz die yg meja study tu kecik or saiz meja yg biasa2 yg bleh jgk main laptop tu?hehe3..dua tu je soalan sy hrp dibalas tq

    ReplyDelete
  44. Kak,tolong tanya senior dip.agro business..tntg syarat kelayaknnya dan adakah hanya aliran sains tulen shaja? tq

    ReplyDelete
  45. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  46. salam akak . nak tanya sikit boleh ? 1/7 saya masuk KPM Bandar Melaka , ambil Dip.In Entrepreneurship . apa pendapat tntang course tu ye ? sebab cari jugak senior yg ambil course ni :)

    ReplyDelete
  47. Asrama die lebih kurang asrma sklah menengah tu kan? Tkde dapur tu smua? Hanya ada locker meja katil tilam tu? Hehe.. sory tnye.. hrp dibalas tq

    ReplyDelete
  48. kak faten.sory tnye.yg kpm pnye da ttop ke permohonan online?er permohonan seterusnye? kalau b biloleh sy nk msok intake july

    ReplyDelete
  49. A'ssalamualaikum...kak,nk tnye lpas hbis study esk,xprlu byr kea yuran pengajian..:)

    ReplyDelete
  50. Salam kak. Ada tak kenalan kak dari kpm ayer molek? Klau ada la saya nk mntak tolong kak bagi no dia ke , wechat ke dll. Sbb saya nak tanya tntng keadaan kpm kt situ. Senang saya nk prepare. Thankyou :)

    ReplyDelete