Saturday, 23 March 2013

Diploma di mana? Yuran semester terendah?

Assalamualaikum & salam sejahtera..hi semua,sihat ke?

Kali ni khas untuk adik-adik ku sayang yang baru lepas SPM..masih x tau nk belajar di mana? x tau nk apply IPT atau kolej ape? haaa ni kak faten nk share sikit mengenai KPM..mesti korang x tau kn KPM ni ape.. KPM ni akronim untuk Kolej Profesional MARA..



sebagai salah sorang student KPM, akak nk kongsi sikit pengalaman sepanjang 3 tahun belajar di KPM Bandar Melaka (KPMBM)..adik2 mostly ade fb kan so adik2 boleh la tgk facebook KPMBM

haa jgn x percaya okehh..ni senior akak dlu..abg shahrul


yuran semester mmg murah jika dibandingkan dengan mne2 IPT atau kolej, selain itu adik2 juga diberikan elaun bulanan tau..asrama pun disediakan..orang ckp selalunya semester 1 dan 2 je dpt duduk asram kan,alhamdulillah akak dpt duduk asrama sampai semester 5..adik2 boleh mohon asrama walaupun da sem 5 tau..asalkan ikut peraturan yg ditetapkan & ada kekosongan..

pensyarah2 dkt sini pun best,sporting & mereka anggap kite macam anak atau adik2 mereka sendiri..jika adik2 ada masalah mengenai pelajaran ke atau masalah kemudahan/pengangkutan adik2 boleh buat aduan dkt mentor adik2 atau pd Majlis Perwakilan Pelajar atau pd admin kolej..

ni akak bagi nama2 KPM ye

Kolej Profesional MARA Seri Iskandar
Kolej Profesional MARA Indera Mahkota
Kolej Profesional MARA Beranang
Kolej Profesional MARA Bandar Melaka
Kolej Profesional MARA Ayer Molek
Kolej Profesional MARA Bandar Penawar

adik2 boleh terus ke laman web UPIM untuk daftar secara online.. permohonan online akan ditutup pada 7 April 2013 jadi CEPAT, CEPAT, CEPAT isi borang ye adik2 ku sayang..

diploma yang ditawarkan adalah
1) Diploma In Accountancy (DIA)
2) Diploma In Business Studies (DBS)
3) Diploma in Agro-Business (DAB)
4) Diploma In Entrepreneurship (DEn)
5) Diploma In English Communication (DEC)
6) Diploma in Computer Networking (DCN)
7) Diploma in Integrated Logistics Management (DLM)
8) Diploma In International Business (DIB)
9) Diploma In Islamic Banking and Finance (DBF)
10) Diploma In Business & Digital Creative Media Production ( DDC )

untuk tahu lebih lanjut mengenai maklumat program diploma adik2 boleh tgk dkt upim ye :) belajar rajin2 boleh terbang ke Australia ke UK ke Jrdan ke.. =)

Utusan Malaysia 23hb. Mac, 2013 halaman 35.

selamat melanjutkan pelajaran ye adik2 :) semoga ketemu lg insyaAllah..jaga diri semua..

68 comments:

  1. Akak, macam mana nak sambung degree lepas habis belajar dip in integrated Logistics Management?
    Bolek ke sambung degree? Peluang kerjaya?
    Macam mana nak berpeluang ke luar negara?

    sorry banyak persoalan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. maaf ye akak baru je perasan soalan adik.. adik boleh check kt sini
      http://www.unikl.edu.my/index.php/programmes/programmes-by-campus/739-universiti-kuala-lumpur-malaysian-institute-of-industrial-technology
      UniKL ada sediakan degree dlm bidang adik :) kalau cgpa adik above 3.7 adik boleh try mohon biasiswa dri MARA untuk melanjutkan pelajaran ke luar negara :)

      Delete
    2. Graduan program ini berpeluang menjawat jawatan sebagai Supply Chain Executives/Officers,
      Logistics Executives /Officers, Purchasing Executives/officers, Warehouse Executives/Officers,
      Transport Executives/Officers, Production Executives/Officers, Freight Operation
      Executives/Officers, Distribution Centre Executives/Officers, Logistics Analyst, Logistics
      Executives/Officers, Supply chain Analyst, Quality Assurance Executives/Officers, Logistics
      planner, Transport Planner, Production planner, Inventory Control Executive
      di sektor awam dan swasta - sumber dari http://www.polinilai.edu.my/index.php?option=com_content&view=article&id=131&Itemid=164

      Delete
    3. adik boleh check kt sini juga :)
      http://ir.fsksm.utm.my/2372/

      Delete
  2. Salam akak, saya nak tanya, sebelum ni akak belajar di KPM mana, dan course apa ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam :) sebelum ni akak belajar di KPM Bandar Melaka course dip Islamic banking & finance :)

      Delete
    2. Oh, saya dapat Dip. Entrepreneurship kat situ jugak kak :) Dah bayar duit pengesahan pendaftaran pun. Masalahnya kak, saya nak cari senior atau ex senior yang belajar course yang sama, nak tanya pengalaman dan lain lain. Tapi tak jumpa :/

      Delete
    3. ohh..adik boleh add fb akak..takpun adik bg link fb adik..nnti akak add n kenalkan dgn senior yg amik course entrepreneur :)

      Delete
    4. This comment has been removed by the author.

      Delete
    5. kak faten nabila sorry kalau tanya ye, what's ur spm result? sy lepasan spm 2013 pun apply course dip islamic banking & finance tu. Sy tkut saya tak layak dapat hm.

      Delete
    6. spm akak dpt 2A je hihi tu pun bm n seni..eng dpt b, maths dpt d je :)
      emm akak x tau la course apa yg kena interview,,tp dip islamic banking & finance x de pun kena interview :) insyaAllah kalau ade kekosongan insyaAllah syafiqah dpt masuk :)

      Delete
  3. Salam kak..saya nak tanya akak duduk asrama masa study dekat KPM Bandar Melaka kan..saya nak tau mcm mana asramanya..satu bilik ada berapa orang..saya dapat sambung belajar dekat sana soo nak tau serba sedikit..lagi satu jauh tak asrama dengan tempat belajar?

    sorry akak banyak tanya

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumussalam azira :) maaf akak baru perasan soalan zira..asrama KPM bandar melaka dkt taman perumahan dan asrama tu rumah 2 tingkat..bilik bawah 6 orang sebab luas..bilik atas depan 4 orng bilik atas belakang 4 org..klu jln kaki dri sarama ke kolej mmg jauh :) tp jgn risau,kolej mmg sediakan bas :) nnti time minggu misra (minggu suai kenal) akan diberi taklimat mengenai pengangkutan..jgn risau dear :) senior & pensyarah semua baik2 & best :) selamat menjadi warga KPMBM :)

      Delete
  4. Akak nak tanya . Rabu ni saya dah gerak kpm bandar melaka . Saya ambik pip dulu lepas tu fikir nak ambik islamic banking . Nanti asrama macam mana ? Nanti saya duduk sekali dgn pelajar pip jugak ke ? Dia ada kemudahan apa lagi dekat dalam rumah ye ? Sorry banyak tanya

    ReplyDelete
    Replies
    1. klu adik amik pip, adik akan dduk 1 umah dgn pip..klu adik amik islamic banking adik akan dduk 1 umah dgn bdak islamic banking..dlm rumah ade meja study, katil, tilam, locker, rak kasut, meja pantry.. :)xpe dik :) sorry lmbt reply

      Delete
  5. Akak, saya farah yang kat atas tu. And dah masuk pun KPM Melaka ni. Nak add fb akak tapi akak dah remove link tu. Saya pun dah lama tak bukak blog akak. Akak boleh add saya tak, https://www.facebook.com/wfarah.najiba

    ReplyDelete
    Replies
    1. sory adik..akak bru sempat tgk comment n tgk blog..ok akak add adik ye :)ni fb akak https://www.facebook.com/nabilafaten
      akak dah add..nnti approve ye :) terima kasih

      Delete
  6. salam... sy faez.. sy nk tye.. lepasan diploma in islamic banking banking ni ad pluang ke nk smbng degree?? klau nk smbng blh ke dkt ipta?? lpas tu subjek die ssah x? blh ke klau kite nk frther stdy kt luar ngara?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam faez..ada dan banyak peluang untuk sambung degree sama ada di IPTA mahupun IPTS..ok nnti akak buat entry mengenai subjek2 yg perlu belajar selama 3 tahun..kalau adik nk sambung ke luar negara pun boleh..kwn akak 2 org dpt sambung di UK..senior akak pun ada sorg dpt UK..ada juga senior akak dlm 5-7 org dpt sambung di australia..tp pointer kena 3.75 - 4.00 DAN lulus interview MARA

      Delete
    2. uk kak .. tq ea.. sy da add fb akak.. nnti approve ek.. bnyk lgi yg sy nk tye.. hee

      Delete
  7. Salam Faten. Nak tanya skit.

    1) Kalau dah habis buat diploma dan nak sambung buat degree. Berapa tahun kena buat degree tu? 4 tahun ke macam normal atau dia boleh transfer kredit jadi buat degree pendek skit (mungkin MARA ada arrangement utk certain ipta/ipts)

    2) Kalau CGPA 3.7 above memang ada peluang ke sambung buat degree di overseas?

    3) Kalau di overseas buat degree berapa tahun?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam, maaf lambat reply..baru hari ni buka blog & email..

      1) bergantung pd IPTA/IPTS sbb ada 3 tahun, ada 4 tahun..boleh transfer credit juga :) mostly pelajar kpm masuk UniKL

      2) ada..MARA akan bg surat untuk interview dlu..klu pass interview kena amik IELTS..pass IELTS MARA akan hantar overseas

      3) 2 tahun

      boleh add fb faten x?nnti faten bg link fb kan2 yg dpt study overseas..insyaAllah dieorg boleh terangkan dgn lebih details :)

      Delete
  8. Salam Faten.

    Di KPM Bandar Melaka ada ke program MARA utk SPC Mara? (Skim Pelajar Cemerlang) - khas utk pelajar MRSM

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam..sye bukan exMRSM tp start tahun lepas ada pelajar MRSM lepasan spm yg belum dpt result spm dpt masuk KPM Bandar Melaka..untuk lebih details boleh tanya http://azimahshukor.blogspot.com sbb die salah seorang exMRSM yg dpt masuk kpmbm sebelum dpt result spm :)

      Delete
  9. Salam, nak tanya. KPM Bandar Melaka dengan KPM Ayer Molek lain2 ke? Zalina

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam Zalina :)

      lain..KPM Bandar Melaka dkt bandar, KPM Ayer Molek dkt tiang dua..course yg ditawarkan pun lain..dkt KPM Bandar Melaka, Dip. in Islamic Banking & Finance dan Dip. In Entrepreneurship..di KPM Ayer Molek, Dip. in Acconting dan Dip. in Business

      Delete
  10. Salam..
    akak bukan ex mrsm kan? So mcm mne ehh akak mohon utk ke kpm? Under scholarship mara ke yayasan ke or persendirian? And akak intake ble ye? Mksdnye intake januari or jun/julai?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam..maaf ye lambat reply,akak busy kerja skrg..akak mohon melalui upim online..adik boleh tgk dkt web upim ni http://apponline.mara.gov.my/upimonline/
      kpm under scholarship mara,jgn risau :) semua yg belajar dkt kpm semua dpt elaun setiap bulan..intake jan dah tutup rasenya..so adik kena tunggu jun nnti la untuk intake julai..tp rajin2 la bkak upim online..ataupun klu adik nk masuk untuk intake januari,adik boleh pergi pejabat mara yg terdekat dan tanya mereka ade kosong lg tak.. :)

      Delete
    2. akak intake julai 2010 :) dah habis pun heee :)

      Delete
    3. dapat elaun tiap bulan tapi nanti dah habis dip kena ganti balik duit tu ke?

      Delete
    4. tak perlu bayar semula elaun tiap2 bulan tu..kira mcm biasiswa la :)

      Delete
  11. Assalamualaikum kak, saya ajiera, bulan Jan 2014 iaitu 7/1/14 saya akan melaporkan diri dkt KPMBM dlm course Islamic banking and finance. Hmm..nak tanya ni,

    1) Kalau lepas dip and then nak sambung degree, IPTA mana ye yg ada course mcm DBF?

    2) Kalau nak fly overseas, kena sambung degree dulu ke or diploma pon dah boleh pergi oversea?

    3) Dekat KPMBM ada JPAM, selain tu?

    Terima kasih.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam ajiera..ohh ya??tahniah ye :) belajar rajin2 ok :)

      1) antara IPTA yang Ade course Islamic Finance; Unisza, UMK, UiTM, UMS, UIA

      2) Nak sambung degree dkt overseas dah ada diploma pun dah boleh..tapi pointer kena bagus baru mara hantar pi overseas dan ada IELTS..kena lulus interview mara :)

      3) Yup,,dekat KPMBM ada JPAM je :)

      Sama2 :)

      Delete
  12. Saya yang ajiera tadi, kalau boleh saya nak Facebook akak boleh tak? Lagipon akak ni nak dikatakan senior dlm course Islamic banking and finance. Senang nanti nak berhubung dgn akak.. Terima kasih. Heee

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh je tapi nanti anta msg dulu dkt inbox bg tau nama adik ye :) Fb: nur faten nabila/www.facebook.com/nabilafaten

      Delete
  13. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  14. assalamualaikum kak. sye student kpm ayer molek ambk DIA .so nk tw klu nk wt degree kt u mlysia ni brape thn? even da transfer credit pon..satu lg. klu dpt wt degree kt lua just 2 thn eh? sbb akk ad wt entry komen psl prtnyaan srng ni kt blog akk.n ssh nk nk dpt tmpt kt u dlm mlysia ni tok degree? sbb sye dpt tw student ni kne dpt 3.7 above bru selamat nk dpt pluang degree kt u mlysia sbb rmai competitor..

    ReplyDelete
    Replies
    1. waaaikumussalam.. degree kt malaysia bergantung kita masuk universiti mana sebabnya lain universiti lain tempoh pengajian..tapi around 3-4 years..kalau transfer credit dri 3 tahun mungkin jadi 2 1/2 tahun...yup kalau luar negara 2 tahun je insyaAllah..ikut rezeki kita dik..kadang2 pointer tinggi pun x menjamin kita masuk u..tp bukan bermakna akak suruh dpt pointer rendah2 :) yakin pada diri kita, usaha, kena apply banyak2 universiti

      Delete
  15. assalamualaikum akak saya nk tnye dekat kpm ayer molek boleh buka buku akaun apa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam dik..bank rakyat atau cimb :)

      Delete
  16. Assalamualaikum, sy ada bnyk soalan nk tnya regarding this matter, boleh sy tau fb awk?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam, www.facebook.com/nabilafaten , tolong pm dulu ye terima kasih

      Delete
  17. Course Computer Networking berapa eh kak ? boleh tolong check kan ? saya cari tak jumpa la dekat KPM website . Thnx alot

    ReplyDelete
    Replies
    1. berapa ape ye maksud adik?yuran ke atau kelayakan untuk apply?

      Delete
    2. kalau untuk syarat kelayakan adik boleh tgk dekat sini ye :) Diploma semua course 3 tahun kalau Foundation & Higher National Diploma 3 1/2 tahun
      http://apponline.mara.gov.my/upimonline/syarat_kemasukan/KPM.pdf

      Delete
  18. Salam akak, berapa kos setiap sem and berape elaun kpm sediakan setiap student ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam..yuran utnuk setiap sem untuk bayar dekat MARA ikut semester..rate dlm RM180-RM250 (kalau akak tak silap)..kemudian dekat kolej nnti kena bayar bawah RM200 ikut semester juga (kalau tak silap) hehe..elaun bulan 1-4 RM300 sebulan, bulan 5 & 6 RM150 sebulan, bulan 7-10 RM300 sebulan dan bulan 11 & 12 RM150 sebulan :)

      Delete
  19. Assalamualaikum kak..saya bru mohon utk sesi ambilan Julai..Saya nak tnye, kpm ini ada pinjaman mcm ptptn @ mara ke ? pastu saya x berapa paham tentang jumlah bayaran yg perlu dibayar setiap sem???

    tu saja kak..sorry byk tnye..doakan saya dapat..Amin =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam..ohh ya??insyaAllah dapat :) KPM xde pinjaman TAPI mara akan bg elaun sara diri setiap bulan..tak perlu bayar semula kat mara :D setiap sem kite kena bayar yuran kt pejabat mara dl RM300 ke bawah..nnti dieorg bg resit..resit tu kena simpan n bawa masa hari pendaftaran DAN pastikan fotostat resit tu ye :D no need to worry, bila nk masuk sem baru KPM akan hantar surat kt umah..dlm surat tu ade tulis yuran yg kite perlu bayar di pejabat mara dan di kolej okehh :D Aminnn insyaAllah :D

      Delete
    2. oke...terima kasih kak....Amin..harap2 saya dpt... =)

      Delete
    3. Assalamualaikum kak.... kwn saya ade ckp bile masok kpm nie kene dptkn pointer 3.5 above setiap sem..betol ke kak???

      Delete
    4. Waalaikumussalam dik..heee yeke?kalau nk dpt anugerah setiap sem kena la dpt 3.5 n above..cgpa minimum 2.00 kalau bawah 2.00 ditamatkan pengajian..kalau 2 sem berturut dpt 2.00 dpt amaran klu x silap..akak tak ingat..tp nk result cantik n mudah masuk IPTA kena la dpt 3.5 n above :)

      Delete
  20. assalam akak ... saya baru nak apply kat KPM tuk Diploma in Computer Networking .. pendapat akak laa ... bidang ni bagus tak kalau nak minta krje nnti ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam..hehe..akak x sure la dik sbb akak amik Diploma in Islamic Banking & Finance..bidang ape pun yg kite ceburi bukan senang kan..klu nk senang duduk umah goyang kaki jela kot hehe..apa pun, kite kena belajar bersungguh-sungguh, bukan belajar untuk pass exam je..practical tu yg paling penting :) sekarang peluang pekerjaan pun terhad, kite kena bersaing dengan ramai org..jadi penting untuk kite tau & dpt aplikasikan ape yg kite belajar tu..all the best ye dik :)

      Delete
  21. Akak belajar islamic banking kan ? Dia punya subject tough tak ? akak ada belajar foreign language ker kat sana macam arabic ker because akak kan ambik islamic banking. then nak tanya kat sana makan minum mara tanggung ker or kena beli makan sendiri ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup, akak belajar Islamic banking..tough jugak la, apa2 yg kite belajar xde yg senang kan dik :) 3rd language Mandarin..mkn minum sendiri tanggung sbb mara da bg elaun sara diri rm300 sebulan :)

      Delete
    2. mmg tiap2 bln dpt rm300 ke.??

      Delete
    3. elaun bulan 1-4 RM300 sebulan, bulan 5 & 6 RM150 sebulan, bulan 7-10 RM300 sebulan dan bulan 11 & 12 RM150 sebulan :)

      Delete
    4. akaq,,kpm beranang ni dekat x dgn bandar.??

      Delete
    5. ermm aka x sure la dik..klu x silap akak kpm beranang da nk ke kajang..klu mcm nk pi kedai mkn dkt la..kpm beranang ni besar..kolej dgn asrama dkt je dlm 1 kawasan

      Delete
    6. salam kak.mcm mana nk apply pip.blh isi online ye ke.pip ni ada di kpm mane lagi..tq

      Delete
    7. waalaikumussalam..akak x sure la dik, yg akak tau kpm bandar melaka dgn bandar penawar johor..isi online juga kalau akak tak silap :)

      Delete
  22. salam akak nk tnye klu sya nak ambk pip asrama disediakan ke??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam dik..kalau amik PIP pun asrama disediakan cuma akak tak tau elaun untuk PIP bpe sebulan :)

      Delete
  23. Salam kak Faten Nabila.sy pljr lepasan SPM13.Ign btnya bbrapa soalan kpd k.Faten.Antrany:-
    1.Bagaimana sy nk memohn prgrm PIP ni?
    2.Borngnya bleh didapati dimana?
    3.bleh bgi link dy x ?
    #i hope u can help me ! #

    Wsalam

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam..untuk permohonan PIP akak x sure la dik..cuba adik tgk dkt link ni http://apponline.mara.gov.my/upimonline/
      maaf ye mungkin adik boleh baca komen2 sebelum ni..kalau tak silap akak ada ex student PIP kat komen atas2 ni..cuba adik tnya kat die..akak memang tak tahu sgt pasal PIP..or apa kata adik pi terus ke pejabat MARA yg terdekat dgn adik :)

      Delete
  24. saya dah mohom upim tu, ada ke course yang di interview?

    ReplyDelete
    Replies
    1. spm akak dpt 2A je hihi tu pun bm n seni..eng dpt b, maths dpt d je :)

      Delete